Diş Teli Tedavisi dişlerin genelde ön yüzeylerine braket denilen kare şeklinde, ufak, paslanmaz çelikten yapılan veya porselen, safir vs. gibi daha tutucu parçaların sabitlenmesi ve bu braketlerin içerisine yerleştirilen diş telleri yardımı ile çapraşık durumdaki dişlerin düzeltilmesini sağlayan tedavidir.
Diş teli tedavisine başlayabilmek için bütün süt dişleri düşmüş ve daimi dişler ağıza yerleşmiş olmalıdır (ortalama 10-12 yaş civarı).
DİŞ TELLERİ NASIL ÇALIŞIR
At nalı şeklindeki özel alaşımlardan (nikel-titanyum) üretilmiş olan diş telleri daha önceden dişlerin üzerine yapıştırılmış olan braketlerin içerisine yerleştirilir ve hekim tarafından yardımcı küçük tellerle ya da lastiklerle braketlere sabitlenir. Diş telleri ilk takıldığında dişlerin çapraşıklığına göre şekil alır. Ancak sonrasında ağız içi sıcaklığında aktifleşerek kendi orijinal şekline dönmeye çalışır ve bu sırada tellere bağlı olan dişler üzerinde de bir kuvvet oluşmuş olur ve dişler de tellerle birlikte hareket etmeye başlar. Dişlerin hareket etmek istediği yönde dişin önündeki kemikte yıkım oluşur. Arkasındaki bölgede ise kemik yapımı oluşmaktadır. Yani diş hareketinin hem mekanik hem biyolojik bir durum olduğu unutulmamalıdır.
Diş tellerinin çalışma mekanizması genelde bu şekildedir. Ancak bunlara ek olarak hekiminiz lastik, yay vs. gibi ekstra araçları ya da farklı özellik ve şekildeki telleri de diş teli tedaviniz için kullanabilirler.