Ankara Ortodonti, Ankara Şeffaf plak, Ankara İnvisalign, Ankara Diş teli, Ankara Ortodontist, Ankara Ortodonti Uzmanı, Ankara Şeffaf Diş Teli, Ankara Görünmez Diş Teli, Ankara Diş Teli Fiyatı, Ankara Diş Teli Fiyatları, Ankara Ortodontist Tavsiye

Ankara Ortodonti Uzmanı, Ankara Şeffaf Plak, Ankara invisalign için Uzm. Dt. Zeynep Karakoç Şen özel kliniğinden randevu alabilirsiniz.

Gençler neden ortodontik tedavi almalı?

Ergenlik insan hayatında 12-13 yaşlarında başlayıp, 18-20 yaşlarında biten bir süreç. Bu zaman dilimi insan yüzünün en fazla değişim ve gelişim gösterdiği dönem. Bu değişimin yüz simasında olumlu seyretmesi için gereken tedavi varsa alınmalıdır. Bu yüzden çocukluk döneminden gelen yada ergenlikte 20 yaş dişleri gibi etkenlerle oluşan ortodontik sorunların bu yaşlarda tedavi edilmesi önemlidir.

Çocukluk döneminde tedavi edilmemiş olan ortodontik sorunlar, yüzün değişimiyle beraber ergenlikte daha yoğun olarak ortaya çıkar. Ortodontik müdahale ergenlik döneminde yapıldığında sorun, etkili ve hızlı bir şekilde çözülür

Ergenlik döneminde ortodontik tedavi alınmadığında dezavantajlar neler olabilir?

Ergenlik dönemine kadar ortodontik müdahale alınmamışsa, ilerleyen yaşlarda ortodontik tedavi alınabilir. Fakat ortodontik müdahalenin hızlı ve etkili sonuç verdiği dönem geçtiği için tedavi süreci daha uzun olabiliyor, ilerleyen yaşlarda kemikler yerleşmiş olduğundan tedavi seçenekleri de azalmış olabiliyor. Kemik bozuklukları yüz gelişimi tamamlanmadan ortodontik müdahalelerle çözülebilir. Fakat yüz gelişimini tamamlanırsa olası problemler cerrahi müdahale gerektirebilir. Bu yüzden iskeletsel bozukluk yaşanıyorsa, cerrahi müdahaleye gerek kalmadan ergenlik döneminde işlem yapılmalı. Ortodontik yaklaşımlarla hızlı ve etkili bir şekilde problemin çözümüne odaklanılmalı.

Ergenlik Döneminde Neler Ortodontik Tedaviye Neden Olur?

Aslında olması gereken çocukların 7 yaşında ortodontik muayeneden geçmesidir. Erken dönemde tedavi edilmemiş ortodontik problemler ilerleyen yaşlarda daha büyük sorun olarak ortaya çıkar.
Örneğin: Yanlış konumlanmış üst kesici dişler alt çeneye erken temas ederek, alt çene gelişimini baskılayabiliyor. Öncesinde yapılacak müdahaleler ile kolaylıkla tedavi edilebilecek türden problemler, ilerleyen yaşlara bırakılırsa daha büyük sorunlara sebep olabiliyor. 20 yaş dişleri alt ve üst çenede diş diziliminin en sonunda yer alan üçüncü ve son azı dişleridir. 17-25 yaş aralığında ve genel olarak geç yaşta ortaya çıkarlar. Onlu yaşların sonu yirmili yaşların başı gibi. Bu yüzden akıl dişi yada 3. azı dişi olarak adlandırılırlar. Kısmi olarak çıkan yada yamuk çıkan 20 yaş dişleri diğer dişleri iterek ortodontik sorunlara neden olabilirler. En son çıkan kalıcı dişler olduklarından genellikle ağızda bu dişlerin sığacağı boşluk olmayabilir. Ağrı, iltihap ve hastalığa neden olabilirler. Dişler gömülü kalabilir. 20 yaş dişleri gömülü ise; 3.azı dişi etrafında şişme, hassasiyet ya da iltihap oluşturabilirler. Yarım çıkan, bir kısmı gömülü kalan 20 yaş dişleri ise, diğer dişleri iterek çarpık bir oluşturabilirler. Yarısı gömük dişte yiyecek artığı kalabilir. Hassas doku nedeniyle gömük kısımda ağrı, iltihap, şişme, enfeksiyon olabilir. Yine gömük 20 yaş dişi kist oluşumuna neden olabiliyor, bu kistler tedavi edilmediklerinde daha tehlikeli olabiliyor. Sonradan ağız içi yapıya dahil oldukları için ağızda kalmaları yada çekilmeleri diş hekiminin muayene ve tetkikler sonrası yönlendirmesi ile belirlenir. 20 yaş dişleri geç çıktıkları için ağızda farklı sonuçlar doğurabiliyor. Ortodontik problemlere neden olabiliyorlar ve genelde ağrılı, sancılı çıktıkları için ergenlere sorun oluşturabiliyorlar.

Gençler Neden Ortodontik Tedaviyi Tercih Ediyor?

En fazla ortodontik tedaviye başvuran yaş grubu gençler. Fiziksel görünümün ve sosyal kabulün en önemli olduğu dönem gençlik yılları. İnsanların dışardan nasıl gözüktüklerini en fazla önemsedikleri dönem. Fiziksel görünüme en çok yatırım yapılan, kişisel bakıma en fazla zaman ayrılan yaşlar. Bu dönemde gençler nasıl algılandıklarını çok önemsiyorlar. Sosyal ortamlarda iletişimi kuvvetlendirmeye çalışıyorlar. İletişim kurarken en fazla kullanılan ve incelenen detay, insan yüzü. Yüz simasından memnun olmayan genç rahatlıkla iletişime geçemiyor. Yüz simasında kusur varsa etraftan gelen eleştiri, iğneleme, alay gibi rencide edici ya da yargılayıcı üslup, gençleri fazlasıyla olumsuz etkiliyor. Estetik bir gülüşe sahip olmadığını düşünen gençler, rahatlıkla gülümseyemiyor. Diş yada çene yapısında kötü bir görünüme sahip olduğunu düşünenler rahat hareket edemiyorlar. Fotoğraf çekilirken ağızlarını kapalı tutmayı tercih ediyorlar. Konuşurken elleriyle ağızlarını kapatıyorlar. Tabi en önemlisi iyi hissetmedikleri için özgüvenli bir duruş sergileyemiyorlar. Ortodontik sorunlar fiziksel görünümü olumsuz etkiliyor. Gençler estetik kaygılar ya da ortodontik sorunun artık yaşam kalitesini düşürmesi nedeniyle tedaviye başvuruyorlar. Hem daha iyi bir görünüme kavuşmak hem de daha sağlıklı yaşamak adına gençlerin de tercihi ortodontik tedavi oluyor.enlere sorun oluşturabiliyorlar.