Şeffaf Plak [Invisalign] Nedir?
Şeffaf plaklar, en bilinen adıyla invisalign yaklaşık 20 yıldır uygulanan güvenilir bir tedavi yöntemidir. Ağızda hiç tel bulunmadan ortodontik tedavi yapılmasını sağlar. Dişlerin üzerini kaplayan plak tabakası sayesinde ağızda ortodontik müdahaleler yapılır. Şeffaf plaklar kolayca çıkarılıp takılabilen, yumuşak yapısıyla kullanımı kolay bir tedavi aygıtı olup tamamen şeffaf yapısıyla da oldukça güzel bir tedavi aracıdır.
Şeffaf Plaklar Nasıl Hazırlanır?
Diş hekimi ağızdan ölçü alır. Bu bilgileri üç boyutlu tarama yöntemi ile bilgisayara aktarır. Bilgisayar üzerinde dişlerin hareketine dair senaryo elde edilir. Bu senaryolara göre tedavi rotası belirlenir. Üç boyutlu yazıcıdan istenen diş kalıpları çıkarılır. Elde edilen bu kalıpların üzerine esnek şeffaf plak uygulanır. Tedavi aşamalarında kat edilecek yol için her bir adıma uygun plak hazırlanır. Böylece tedavide kullanılacak plaklar hazırlanmış olur.
Şeffaf Plaklar Nasıl Kullanılır?
Şeffaf plaklar dişlerin üzerine oturtulur, dişleri kaplayarak ağızda bulundukları sürece dişleri istenen yöne doğru hareket ettirirler. Plağın kullanımı sadece ağıza yerleştirilmesi, yeme, içme, diş fırçalama, diş ipi kullanma gibi aktivitelerde çıkarma şeklindedir. Yani kişi plağını kendisi çıkartıp takabilir. Plağı bizzat kendisi günlük hayatının bir parçası olarak kullanır.
Ölçüler Alındıktan Sonra Tedavi Ne Zaman Başlar?
Ölçüler alındıktan sonra bilgilerin bilgisayara girilmesi ve kalıpların hazırlanma sürelerini göz önünde bulundurursak şeffaf plaklar yaklaşık iki hafta sonra elde edilir. Yani plaklar iki hafta sonra alınıp ağıza yerleştirilir ve tedaviye başlanmış olunur.
Şeffaf Plaklar ile Tedavi Süreci Nasıl İlerler?
Şeffaf plaklarda normal ortodontik tedaviden farklı olarak braketler kişinin kendisine özel olarak 3 boyutlu yazıcılar tarafından üretilir. Plaklar ağızda bulundukları sürece dişleri istenen harekete doğru yönlendirir. 15 günde bir plak değiştirilir ve her değişimde, yani her yeni plakta dişler istenen yöne doğru planlı bir şekilde ilerletilir. Tedavi süresince hastalar plakları çok rahat bir şekilde kendileri takip çıkarabilirler, oldukça basittir, bir plağı günde yaklaşık 20 saat kullanırlar, plağı kullandıktan yaklaşık iki hafta sonra bir sonraki adımın plağı kullanılmak üzere verilir. Bu plağı yine aynı şekilde iki hafta boyunca günde 20 saat gibi bir süre ile takarak kullanırlar.
Invisalign Kullanımında Tedavi Süresi Nedir?
Ortalama tedavi süresi, problemlerin yaklaşık %60’ı sekiz ila on ayda biter. Kalan %40 ise on iki ila on dört aylık tedavilerle sonlanabiliyor. Maksimum 16-18 ay süren ender durumlar da var.
İnvisalign Kullanımının Sabit Braketlere Göre Avantajları Nelerdir?
Plağın diş tellerine göre avantajları çok fazla. Yapılan bütün hareketler üç boyutlu simülasyonlarda öncelikle belirlenir. Ondan sonrasında istenmeyen bir hareket oluşma miktarı oldukça düşüktür, riski yoktur, yapılan çalışmalarda tellere göre dişlere daha az zarar veriyor yada daha çok zarar veriyor diye bir bulguya rastlanmamıştır, diş tellerinden farkı yoktur bu noktada.
Oldukça şeffaftırlar, güzel bir görünümleri vardır, dışardan bakılınca kullanıcının tedavisinin sürüp sürmediği, tedavi olunduğu yada tedavinin hangi sürecinde olunduğu anlaşılamaz. Hastanın kendine özgü birebir üretildiği için problem yaşanmaz. Sosyal yaşantıyı sekteye uğratmaz, şeffaf plak kullanan biri toplum içindeki gülme konuşma gibi doğal davranışlarını rahatlıkla sürdürebilir. Konuşurken ağzını eliyle kapatmaz. Resim çekilirken telleri gözükmesin diye gülmemezlik yapmaz, hayatin doğal akışında rahatlıkla yaşama devam eder, bir tedavi süreci içindedir ama yaşam kalitesi düşmez. Yemeklerde çıkarılabildiği için rahatlıkla istenen her şey yenebilir, tellere göre en büyük avantajlarından biri budur. Diğer büyük avantajı temizlik çok daha kolaydır.
Tellerde dişlere giren besinleri temizlemek zorken şeffaf plaklar çıkarılabildiğinden, kullanıcı rahatlıkla tüm dişlerini temizleyebilir. Güzel görünümüyle sosyal yaşantıyı etkilememesi ve çıkarılabilmesiyle istenen yiyeceklerin tüketilip diş hijyeninin rahatlıkla sağlanabilmesi plak kullanımının en büyük avantajlarıdır. Tedavi sürecinde kliniğe gelindiğinde plak değişimleri kısa sürede yapılır, metal braketlerdeki gibi tel ayarı, sıkılaştırılması, değişimi gibi tedavi uygulamaları olmayacağı için klinikte geçen süre tellere göre oldukça azdır. Seyahat sırasında sürdürebilen bir süreç şeffaf plak tedavisi.
Eğer tedavi elveriyorsa hastaya birkaç plak verilip süreç kendisinin eline verilebilir, kliniğe geliş süresi azalır, tedavi uygunsa plakları hasta arka arkaya kullanabilir. Şeffaf plaklar bilgisayar teknolojisi ile üretildikleri için istenmeyen bölgelere gereksiz kuvvet uygulamaz, istenen bölgelere gerektiği kadar kuvvet uygularlar.
İnvisalign Kullanımının Dezavantajları Nelerdir?
Şeffaf plak kullanıcıları plağı ilk taktıklarında tükürük salgısında bir miktar artış olabiliyor, alışma sürecinde peltek konuşma görülebiliyor. Fiyat olarak sabit braketlere göre daha maliyetli olmasını da bir olumsuzluk olarak sayabiliriz.
Şeffaf Plak Kullanımı İle Diş Teli Kullanımı Arasındaki Farklar Nelerdir?
Metal braketlerde telin koptuğu, çıktığı durumlar olur. Bu durumlarda kliniğe gidilir, diş hekimi teli yerine yerleştirir. Bu gibi olası senaryolarda klinik ziyaretleri şart olur.Şeffaf plak kullanıcısı diş hekimine bağlı değil daha bağımsız bir tedavi süreci geçirir. Seyahat edebilir, hasta yada yoğun olduğunda kliniğe gelmesi zaruri durumlar yaşamadığı için ajandasına sadece kontrol randevularını yazmalıdır, bunun dışında ekstra klinik ziyareti yaşamak durumunda kalmaz. Yine tedavinin yapısından dolayı Plak kullanıcıları tedavinin ne zaman biteceğine dair ilgili değildirler.
Metal braket kullanan hastaların hemen hemen her muayenede sorduğu soru tellerin ne zaman çıkacağıdır, oysa invisalign teknolojisinde hastalar tedavi süresini dert etmez. Diğer bir dezavantaj teller kırıldığında diş etini yara yapabiliyor, ağızda bulunan metal aygıtlar yada teller nedeniyle batma veya yara olma durumu söz konusu, çoğunlukla hekim müdahalesi gerekiyor, plaklarda böyle durumlar görülmüyor, müdahale edilmesi gereken durum çok nadir olur, diş ve dişetini rahatsız etmez. Braketlerle uygulanan tedaviye göre, daha konforlu daha rahat kullanım ve yarasız acısız bir tedavi süreci sunar. Metal braketlerle tedaviye göre daha acısız ve ağrısız bir süreçtir.
Diş Teli Tedavilerine Kıyasla Şeffaf Plakları Önerir misiniz?
Ortodontik tedavi müdahalelerimi ben %80 şeffaf plaklarla yapıyorum, hastalardan talep görüyor ve hastalarım memnun, benim öncelikle tercihim bu oluyor, dijital teknolojiler hızlıca diş hekimliğine entegre olmuş durumda, bundan uzak kalmanın anlamı yok, üç boyutlu kusursuz analizler yapılıyor , bunu uygulamayı gerekli ve faydalı görüyorum.
Hastaların kendilerinin tellerle kıyaslamaları söz konusu değil haliyle, bizim klinikte gözlemlediğimiz Plak kullanıcıları tedavileri olurken çevrelerindeki insanların tedavinin farkında olmadıklarını görüyoruz. İki haftada bir plak değiştiği için herhangi bir koku, rahatsız edecek herhangi bir yönü yok.
Hijyenik bir şekilde kolay kullanımlı bu tedaviyi sürdürebiliyorlar. Çok önemli görüşmelerinde plakları çıkarabiliyorlar, günde birkaç saat çıkarma haklarını özel durumlarda kullanabiliyorlar.
Ortodontik tedavi gören kişilerin tedavi sonuna kadar resimlerinde, sosyal medya hesaplarında gülmediklerini görüyoruz, şeffaf plak kullanıcılarının görsel anlamda endişeleri olmuyor, rahatlıkla gülüp konuşabiliyorlar, fotoğraflarda rahat davranabiliyorlar. Bu yönüyle de sosyal yaşantıyı kesintiye uğratmayan bir tedavi yöntemi. Kayıtlara göre dünya üzerinde on milyon insan şeffaf plaklarla tedavi almış ve sonuçlar çok olumlu.
Şeffaf plaklar dişleri ideal pozisyona taşıyan kolay ve sağlıklı bir metod. Bu yüzden bende genel olarak tedavi uygulamalarımda şeffaf plakları kullanıyorum.
İnvisalign – Şeffaf Plaklar hakkında en çok sorulan sorular ve cevapları:
İnvisalign kullanmak için yaş sınırı var mı?
Her yaş grubunda rahatlıkla kullanılabilir. İnvisalign kullanımında yaş sınırı yoktur. Çocuklar, gençler ve yetişkinler şeffaf plak kullanabilir. Önemli olan hekim ile işbirliği içinde düzenli olarak plağın kullanılmasıdır.
Şeffaf Plak Kullanırken Nerele Dikkat Edilmeli?
Şeffaf plak kullanılırken hekimle işbirliği içinde olunmalı, plak düzenli bir şekilde kullanılarak ağızda bulundurulmalıdır. Plağın esnek yapısı gereği aşırı sıcak içecek tüketilmemelidir. Plak ısıdan dolayı esneyerek formunu kaybedebilir.
İnvisalign tedavisi öncesinde genel diş muayenesi yaptırmak gerekir mi?
Tedaviye başlamadan önce diş muayenesi olup dişlerde gereken dolgu işleminin, diş taşı temizliğinin, çürüklerin temizlenmiş olması, ağız bakımının yapılmış olması gerekir. Tedaviye başlandıktan sonra bu gibi işlemler yapılmaz. Ancak implant gibi protetik işlemler tedavi sonrasına bırakılır.
İnvisalign şeffaf plaklar kullanırken sigara içebilir mi?
Aşırı çay, kahve, sigara tüketimi plaklarda sararma yapabilir. Fakat plaklar 15 gün sonra değiştirildiği için renginin düzeltilmesi gibi bir çaba gerekmez. Oysa sabit ortodontik tedavide ücret vererek seanslarda dişlerinizi temizlenmesinin gerektiği durumlar olabilir.
Şeffaf Plaklar Metal Braketlere göre daha mı maliyetli?
Önceden İnvisalign daha maliyetli bir tedavi yöntemiydi. Sadece bir firma bu işi yapıyordu, daha pahalı idi, bugün fiyatlar daha uygun, ulaşılabilir düzeyde bir maliyeti var. Yine de tellere göre daha maliyetli ama arada uçurum yok.